Ruimte voor de rivier Deventer. ©Patrick van Gemert
©2015 Patrick van Gemert

Ruimte voor de rivier

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) leverde donderdag het RWS-project Ruimte voor de Rivier Deventer officieel op. Ze onthulde op de Worp een plaquette met daarop het gedicht IJssel van de Deventer dichteres Johanneke ter Stege.

Minister Schultz: “We kennen de beelden van een enorme watermassa die zich door deze flessenhals bij Deventer moet persen. Beelden van een overstroomde Wellekade, zandzakken voor de huizen, een IJsselhotel dat uitsluitend per boot te bereiken is. Die terugkerende wateroverlast is hopelijk voorlopig verleden tijd.”

Deventer heeft de afgelopen eeuw zes maal te maken gehad met overstromingen. De stad, met haar centrum aan de oever van de IJssel, is geoefend in het omgaan met hoge waterstanden. Met het Rijkswaterstaatprogramma Ruimte voor de Rivier heeft de IJssel bij Deventer meer ruimte gekregen en is de veiligheid van de 80.000 inwoners ook bij verwachte grotere waterafvoer van de IJssel gewaarborgd. Fotograaf Patrick van Gemert bracht de bijeenkomst in beeld.

Call Now Button