Het vierde Groot Zutphens Dictee van Lionsclub Zutphen-Kattenhaven, zoals dat op 22 november 2012 bij Fort Bronsbergen is voorgelezen door Jolande Withuis.

Zin 1
Ludwig van Beethoven, begonnen als laatclassicistische stilist, maar bovenal virtuoos componist van revolutionaire symfonieën, werd volgens een wijdverbreide mythe tweeënhalf jaar later dan zijn officiële doopakte beweert, geboren in het louche logement De Franse Tuin te Zutphen. (37)

Zin 2
Maestro Eduard van Beinum begon zijn carrière als dirigent, net geëngageerd bij de Zutphensche Orkestvereniging en het Toonkunstkoor, in 1925 met een gepassioneerde uitvoering van Van Beethovens Mis in C-groot.  (30)

Zin 3
Zutphen werd in de sixties een broedplaats voor de recalcitrante juveniele generatie die zich in beat- en rock-‘n-rollbands in obscure etablissementen en souterrains afzette tegen het establishment. (27)

Zin 4
Jo Junks hit over vagebond Fikkie, geenszins zoetgevooisd maar met een rauw soulgeluid, vertoont een intrinsieke motivatie vanuit Jo’s geïnvolveerdheid met deze icoon der Zutphense dak- en thuislozen. (28)

Zin 5
Zutphenaren zijn apetrots op organist en componist Bert Matter, die recentelijk de prestigieuze Sweelinckprijs ontving vanwege onder andere zijn gerenommeerde improvisatorische talent: in het bijzonder zijn Bachinterpretaties worden wijd en zijd geapprecieerd. (32)

Zin 6
Zutphen en contreien kennen al jarenlang een rijke zangcultuur: van close harmony tot operette, van klassiek tot pop, van shanty tot a capella; alle mogelijke genres zijn wel vertegenwoordigd bij de lokale zangensembles. (33)

Zin 7
De palingsound komt heden ten dage ook uit Zutphen, want de toegewijde Zutphense producer Gordon Groothedde arrangeert nummer 1-hits voor onder meer Nick & Simon die hij consciëntieus finetunet. (29)

Zin 8
Ideeëloos is Zutphen niet, want in september startte alweer een nieuw festival: “Live at the Brons” rond de accommodatie van Bronsbergen, met onder meer een pianomarathon, helikoptervluchten en een catwalk met mannequins in podiumjurken. (34)

250 woorden

Op de foto: Gespannen gezichten tijdens het vierde Groot Zutphens Dictee. (Copyright Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau)

Over de auteur

Journalist en tekstschrijver

Gerelateerde berichten

Call Now Button