Het was de vierde keer dat Lionsclub Zutphen-Kattenhaven het Groot Zutphens Dictee organiseerde. Zoals ieder jaar was ook dit jaar een goed doel gekoppeld aan het dictee
©2012 Patrick van Gemert

Zeeuw wint Groot Zutphens Dictee

“Ludwig van Beethoven, begonnen als laatclassicistische stilist, maar bovenal virtuoos componist van revolutionaire symfonieën, werd volgens een wijdverbreide mythe tweeënhalf jaar later dan zijn officiële doopakte beweert, geboren in het louche logement De Franse Tuin te Zutphen.” De eerste zin van het vierde Groot Zutphens Dictee, dat als thema muziek in Zutphen had, zette direct de toon. De Nederlandse Taalunie, die het dictee ieder jaar vooraf kritisch bekijkt, voorspelde al dat niet veel mensen deze zin foutloos zouden kunnen schrijven.

Jolande Withuis

In totaal las de Zutphense schrijver en sociologe Jolande Withuis donderdag 22 november acht zinnen voor, samen 250 woorden, die de bijna dertig deelnemers in Fort Bronsbergen flink lieten zweten. Winnaar werd Rein Leentfaar uit Zeeland, die slechts vijf fouten maakten. Uit de regio Zutphen eindigden drie deelnemers op de eerste plaats: Marry Potjes, Sabien van Harten en Jan Riefel maakten allemaal acht fouten in het dictee. De prijzen voor de winnaars werden gesponsord door Vaticano, Brasserie6, Schaapveld, Legato, Het Kleinste Klussenbedrijf en Theaterbedrijf Zutphen.

Net als de voorgaande edities was het dictee samengesteld door Jaap Pott, Jody Hagenbeek, Michel Groothedde en Fiona de Heus. Terwijl een team van elf correctoren zich na afloop op het nakijken stortte, legde Jaap Pott de deelnemers zin voor zin uit hoe het had gemoeten.

Zutphens Cellofestival

Het was de vierde keer dat Lionsclub Zutphen-Kattenhaven het Groot Zutphens Dictee organiseerde. Zoals ieder jaar was ook dit jaar een goed doel gekoppeld aan het dictee. Dit keer was dat het Zutphens Cellofestival. Voor de tweede keer stelde Fort Bronsbergen de zaal beschikbaar te stellen voor het dictee.

De Lionsclub bedankt Fort Bronsbergen, de bedrijven die prijzen beschikbaar stelden en tevens de sponsoren Factif uit Deventer en de Zutphense bedrijven De Getemde Muis, Duits-Nederlandse Rechtspraktijk Dr.mr. A.U. Schimansky, VOF Legato muzikale inspiratie en Zutphens Persbureau.

Op de foto’s: Jolande Withuis leest het vierde Groot Zutphens Dictee voor en Jaap Pott (links) legt uit hoe het dictee had gemoeten. (Copyright Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau)

Call Now Button