Mag ik die foto gebruiken? Wat moet je weten over auteursrecht op foto's.
DuPho

Auteursrecht op foto’s. Mag ik die foto gebruiken?

Je ziet een mooie foto online staan, maakt een kopie en zet hem op je eigen website, je gebruikt hem gelijk ook op Facebook of Instagram en misschien is het bestand zelfs groot genoeg om de foto in je folder te gebruiken. Makkelijk toch? Zo hoef je zelf geen fotograaf in te huren om foto’s te maken… En de foto stond toch al online? Dat kun je dus niet maken! Op elke foto zit auteursrecht, dit betekent dat je niet zo maar een foto ergens vandaan kunt plukken om deze zelf te gebruiken zonder overleg met de maker van het beeld.

Wij zien de laatste tijd helaas regelmatig door ons gemaakte foto’s opduiken op sites van bedrijven waarvan wij zeker weten dat ze geen foto bij ons hebben afgenomen. Dan kun je denken, dat is toch mooie reclame voor je? Nou, nee dus. Deze beeldgebruikers nemen nooit de moeite om een naam er bij te zetten. Daarnaast is het zo dat als een foto vaker wordt gepubliceerd deze eigenlijk ook een beetje zijn waarde verliest. Je wilt als koper immers uniek beeld gebruiken. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten die een fotograaf soms moet maken om zo’n unieke foto te kunnen schieten.

DuPho

DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen heeft de 10 geboden voor auteursrecht op foto’s gemaakt. Een handig overzicht dat voor iedereen duidelijk is.

  1. Respecteer het auteursrecht op foto’s.
  2. Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wilt gebruiken.
  3. Vertrouw niet op de mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven voor het gebruik van een foto.
  4. Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
  5. Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinden.
  6. Probeer de maker van een foto altijd te achterhalen. Gebruik een foto niet als je niet weet wie de maker is.
  7. Vermeld altijd de naam van de fotograaf bij een foto.
  8. Bewerk of verknip een foto niet zonder toestemming van de fotograaf.
  9. Let op de rechten die anderen op de foto kunnen hebben. Vraag ook hen toestemming voor het gebruik.
  10. Geef de fotograaf altijd een bewijs van publicatie

Dus mocht je mooie foto’s van ons willen gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. En geloof ons, een foto bij ons afnemen is een stuk goedkoper dan als we hem per ongeluk tegen komen en onze advocaat er op af moeten sturen…

Call Now Button