Onthulling van de gedenkzuil bij het witte kruis aan de Looer Enkweg. Frank Periard salueert bij de zuil.
©2012 Patrick van Gemert

Herdenking Canadese militairen

Op 19 juni werd aan de Looër Enkweg in Zutphen een zuiltje onthuld ter herinnering aan de Canadese militairen die in de omgeving van Leesten zijn omgekomen.

Op een aantal plaatsen in de gemeente Zutphen zijn herdenkingspunten die herinneren aan de harde strijd die Canadese militairen in de Tweede Wereldoorlog hebben gevoerd. Zo is er een monument opgericht en dragen Zutphense straten en een brug Canadese namen. Om de betekenis hiervan levend te houden werd bij het witte kruisje aan de Looër Enkweg een zuiltje met verklarende tekst onthuld.

Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere de Canadese Frank Periard, broer van de gesneuvelde Aime Periard en Henk Dijkman, oorspronkelijk woonachtig in Leesten.

Na afloop was er een receptie in gebouw De Mene. Hier werd het 1e exemplaar van het herdrukte gedenkboekje ‘Hun levens voor onze vrijheid’ gepresenteerd en kreeg Henk Dijkman uit handen van burgemeester Gerritsen een koninklijke onderscheiding.

Call Now Button