Vijfde Groot Zutphens Dictee op 21 november
©2012 Patrick van Gemert

Vijfde Groot Zutphens Dictee op 21 november

Het vijfde Groot Zutphens Dictee (in algemeen beschaafd Nederlands) wordt op 21 november bij Fort Bronsbergen in Zutphen gehouden. Het thema van dit dictee is ‘Bizar Zutphen’. In het dictee komen bizarre verhalen uit de Zutphense geschiedenis aan de orde.

Het dictee wordt ook dit jaar georganiseerd door de plaatselijke Lionsclub Zutphen-Kattenhaven voor een goed doel. Dit keer is de opbrengst van het dictee bestemd voor Kinderboerderij De Schouw in Zutphen. Meedoen kost slechts vijf euro en daarnaast kunnen de deelnemers zich voor een vast bedrag of per woord laten sponsoren.

Voorlezer A.L. Snijders

De voorlezer van het dictee is dit jaar A.L. Snijders (pseudoniem van de heer P.C. Müller). Snijders maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat bekend als de grondlegger van de zeer korte verhalen. In 2010 was Snijders winnaar van de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Laagdrempelig

Voor de beste deelnemers zijn prijzen beschikbaar gesteld. De anderen hoeven zich geen zorgen te maken over een afgang; het wordt niet bekend gemaakt hoeveel fouten de deelnemers hebben gemaakt. Wel krijgen zij hun gecorrigeerde dictee na afloop terug. Daarmee wil de organisatie een mogelijke drempel voor deelname wegnemen en zoveel mogelijk mensen over de streep trekken om zich voor het goede doel in te schrijven.

Dit jaar is het door dezelfde schrijvers verzorgd als vorige jaar; Jody Hagenbeek (medewerkster Graafschap Bibliotheken Zutphen en vijfde bij het Groot Dictee der Nederlandse taal in 1994), Jaap Pott (neerlandicus en onlangs gepensioneerd docent Nederlands van het Baudartius College te Zutphen), Fiona van Gemert-de Heus (journaliste en tekstschrijver, mede-eigenaar van Zutphens Persbureau) en Michel Groothedde (stadsarcheoloog en Zutphen-specialist).D

Deelname

Aanmelden kan op www.grootzutphensdictee.nl.

Fort Bronsbergen bevindt zich aan Bronsbergen 25 in Zutphen. Parkeren kan gratis voor de deur. Het dictee op donderdag 21 november start om 19.00 uur.

Call Now Button