Donderdag 31 maart was het 71 jaar geleden dat negen verzetsstrijders op de IJsselkade werden gefusilleerd. Ruim vijftig leerlingen van de Zutphense basisschool De Bongerd herdachten de slachtoffers bij het monument aan de IJsselkade.

De verzetsstrijders Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonneberg werden in opdracht van ‘het Beest van Zutphen’, de beruchte SS’er Ludwig Heinemann, op de IJsselkade gefusilleerd. Hun levenloze lichamen werden in de IJssel geworpen. W. van Benthem, de tiende verzetsstrijder, overleefde de executie op wonderbaarlijke wijze. De kogel raakte een knoop en ketste af. Van Benthem hield zich voor dood, werd in de rivier gegooid en bracht zichzelf in veiligheid.

Tijdens de herdenking werden een aantal leerlingen uit groep 8 van De Bongerd gedichten voordragen. Wethouder Annelies de Jonge en de nabestaanden familie Boxtart en familie Van Heemstra spraken de belangstellenden toe. Fotograaf Patrick van Gemert bracht de bijeenkomst voor De Stentor in beeld.

 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Call Now Button