V1 gevonden bij graafwerkzaamheden in de uiterwaarden bij Zutphen. Medewerkers van het EOD onderzoeken het de locatie.
©2017 Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

V1 gevonden in de uiterwaarden bij Zutphen

In de uiterwaarden bij de Oude IJsselbrug in Zutphen is woensdag tijdens bodemonderzoek een V1 uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het projectiel onderzocht en donderdag rond de middag werden de gevonden ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

V1 is de afkorting voor Vergeltungswaffe 1; dit wapen was het antwoord van de Duitsers op de geallieerde bomdardementen op Duitse steden, waarbij veel slachtoffers vielen. De V1 was voor die tijd een modern wapen,  het had de vorm van een klein vliegtuig en bevatte ongeveer duizend kilo aan springstof en had een bereik van ruim 400 kilometer.

Donderdagmiddag werden de ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Voor het gebied rondom de vindplaats geldt voor onbeperkte tijd een noodverordening.

Meer foto’s zijn te bekijken op onze fanpage.

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Call Now Button