De winnaar van de World Press Photo-wedstrijd 2017, Burhan Ozbilici, komt naar Zutphen. Op vrijdagavond 14 juli om 20.00 uur spreekt de Turkse fotograaf in de Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof. Kaarten zijn te bestellen via www.worldpressphotozutphen.nl. Ze kosten 12,50 euro per stuk (incl. toegangsbewijs voor de tentoonstelling).

Ozbilici werkt voor persbureau The Associated Press. Hij was op 19 december 2016 bij toeval aanwezig bij de opening van een fototentoonstelling in de kunstgalerie in Ankara, toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten door een politieagent buiten diensttijd. Dezelfde nacht was Ozbilici’s foto van de schreeuwende dader al achttien miljoen keer bekeken op Facebook.

„Een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt… Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn”, aldus de Amerikaanse fotograaf Mary F. Calvert, lid van de internationale jury.

De foto maakt onderdeel uit van een serie waarmee Ozbilici de eerste prijs in de categorie hard nieuws won.

Onafhankelijke journalistiek

Ozbilici beseft dat hij als een goede journalist morele verantwoordelijkheden heeft. Daarover en over het belang en de bedreiging van onafhankelijke journalistiek houdt hij een inleiding in de Walburgiskerk.

Foto Burhan: (The Associated Press).

 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten