Zutphen - Stichting Noaberhulp viert in het Koelhuis haar dertigjarig bestaan. Presentatie van het jubileumgeschek, een boekje met verhalen over Noaberhulp.

Noaberhulp Zutphen viert 30 jaar vrijwillige terminale zorg

ZUTPHEN – “Zo’n verademing: wat de vrijwilligers van Noaberhulp doen is werkelijk geweldig. Ze vroegen niets van ons, we hoefden niets. Ze wisten in te vullen wat op dat moment nodig was.” Het zijn de woorden van Mieke van Meijel. Toen haar man terminaal was, kreeg ze hulp van de Stichting Noaberhulp Zutphen e.o.  Donderdag, tijdens de dertigste verjaardag van de stichting bij het Koelhuis deelde zij haar ervaringen in een tafelgesprek onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk.  Tijdens deze bijeenkomst werd het jubileumboek uitgereikt, dat geschreven is door Fiona, Patrick maakte de foto’s.

Noaberhulp Zutphen e.o. is een stichting voor palliatieve terminale zorg in de gemeenten Zutphen, Lochem, Bronckhorst en Brummen. Sinds de oprichting in 1989 hebben een paar honderd goed opgeleide en zeer gemotiveerde vrijwilligers van Noaberhulp meer dan duizend terminale patiënten en hun mantelzorgers ondersteund. Dankzij die hulp konden deze patiënten hun laatste levensfase thuis, in hun vertrouwde omgeving, doorbrengen.

De vrijwilligers, die normaliter bescheiden en  achter de schermen werken, werden op deze verjaardag juist in het zonnetje gezet. Ze waren samen met verwijzers zoals thuiszorgorganisaties en huisartsen, sponsors en subsidieverstrekkers uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst.

Zutphen - Stichting Noaberhulp viert in het Koelhuis haar dertigjarig bestaan. Presentatie van het jubileumgeschek, een boekje met verhalen over Noaberhulp.

Matthijs van Nieuwkerk en Annegreet van Bergen

Beide ambassadeurs, Matthijs van Nieuwkerk en Annegreet van Bergen speelden een belangrijke rol in het programma. Voordat Matthijs vijf dames aan tafel uitnodigde voor een gesprek over Noaberhulp, boeide de bestsellerschrijfster het publiek met fragmenten uit haar boeken Gouden jaren en Het goede leven waarbij ze richtte op de economische groei van Nederland en het effect daarvan op Noaberhulp.

Noaberhulp is steeds meer nodig. Vroeger was het meer vanzelfsprekend dat de buren (noabers) elkaar hielpen. De oprichters van de stichting, Rikie Starkenburg, Annemieke Drent en Minie van den Beukel – ook alle drie aanwezig op de verjaardag – wilden dat je weer een beroep kon doen op een ‘noaber’, ook al woont die niet direct naast je. Hoe dat in zijn werk gaat, werd duidelijk tijdens het tafelgesprek dat Matthijs van Nieuwkerk voerde met Rikie Starkenburg, vrijwilliger Hanneke de Groot, Tonny Hartsuijker van thuiszorgorganisatie Buurtzorg, Mieke van Meijel en coördinator Joke Sieverink.

Jubileumboek

Ook presenteerde Noaberhulp een boekje, dat speciaal voor het jubileum is samengesteld. Hierin is een reeks portretten opgenomen van de coördinator, vrijwilligers, verwijzers en nabestaanden, die de inzet van de stichting van alle kanten belichten en die de lezer waarschijnlijk tot dezelfde conclusie laten komen als die ambassadeur Matthijs van Nieuwkerk motiveert zich in te spannen voor de stichting: “Wat is het toch goed dat mensen zich hier vrijwilliger voor inzetten.” Hij reikte samen met Annegreet van Bergen het jubileumboek uit aan drie subsidieverstrekkers: wethouder Mathijs ten Broeke van de gemeente Zutphen, wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem en Ineke Maciag, beleidsmedewerker zorg van de gemeente Bronckhorst. Zij waren geraakt door de verhalen van de middag. “Morgen loop ik naar communicatie omdat ik denk dat Noaberhulp nog niet genoeg bekend is. Er moeten meer artikelen over worden geschreven”, aldus Van Zeijts.

De ambassadeurs deelden vervolgens de boeken aan iedereen uit en Noaberhulp hoopt ze binnenkort op zoveel mogelijk leestafels en in wachtkamers terug te vinden om mensen te attenderen op het werk van de stichting. Want zoals Sieverink het ook in het boek zegt: “Laat niemand in eenzaamheid sterven.”

Het jubileumboek is ook online te vinden:
https://issuu.com/affourtit/docs/noaberhulp

Zutphens Persbureau

Bezoek onze pagina Boek en e-book om te zien wat wij voor je kunnen betekenen als je een boek wil laten maken. Hier vind je ook referenties.

Op de foto’s:

(header) Matthijs van Nieuwkerk voert een tafelgesprek met oprichtster Rikie Starkenburg, vrijwilliger Hanneke de Groot, Tonny Hartsuijker van Buurtzorg, mantelzorger Mieke van Meijel en coördinator Joke Sieverink. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

(rechts) Wethouder Mathijs ten Broeke (Zutphen), Annegreet van Bergen, Matthijs van Nieuwkerk, beleidsmedewerker zorg Ineke Maciag (Bronckhorst) en wethouder Henk van Zeijts (Lochem). (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Call Now Button