Groot Zutphens Dictee 2018 in de Walburgis kerk. Bas Steman leest het dictee voor in de kerk.
Groot Zutphens Dictee 2018 in de Walburgis kerk. Bas Steman leest het dictee voor in de kerk.

21 november: Groot Zutphens Dictee

Taalliefhebbers opgelet: aanstaande donderdag 21 november leest stadsdichter Merel Hubatka het elfde Groot Zutphens Dictee – in algemeen beschaafd Nederlands voor. Lionsclub Zutphen-Kattenhaven houdt het dictee dit keer in het Eligant Lyceum (Stedelijk Dalton College) aan de Isendoornstraat in Zutphen. De zaal is open om 19.00 uur, het dictee begint om 19.45 uur. Deelname kost 10 euro (voorinschrijving) en 15 euro aan de zaal. Deelnemers kunnen bovendien een vrijwillige bijdrage doneren voor een goed doel, namelijk de bibliotheek.

Iedereen kan meedoen

Het is ook mogelijk om je als deelnemer te laten sponsoren voor een vast bedrag (of per woord). Het dictee telt ongeveer 250 woorden. Alleen van de winnaar(s) wordt bekend gemaakt hoeveel fouten zij hebben gemaakt. Na afloop krijgen alle deelnemers hun gecorrigeerde dictee (in een envelop) terug. Daarmee wil de organisatie een eventuele drempel voor deelname wegnemen en zo veel mogelijk mensen over de streep trekken zich in te schrijven.

Prijzen

De beste deelnemers ontvangen een prijs. Er komen altijd zeer ervaren ‘dicteetijgers’ uit het land die er graag met de prijzen vandoor gaan.  Om ook deelnemers uit de regio de kans te geven op een prijs zijn er twee categorieën: één voor deelnemers uit Zutphen en aangrenzende gemeenten en één voor ‘de dicteetijgers’ van buiten de regio. Tevens is er een prijs voor degene die het hoogste sponsorbedrag binnenhaalt.

Dankzij de vrijwillige inzet van een groot team correctoren, waaronder docenten Nederlands uit de regio, is het mogelijk om in snel tempo alle dictees zorgvuldig na te kijken. Terwijl deze groep daarmee bezig is, neemt neerlandicus Jaap Pott, een van de samenstellers van het dictee, de zinnen met de deelnemers door en vertelt hoe het had gemoeten. Aansluitend, rond 22.00 uur, volgt de prijsuitreiking.

Voorlezer Merel Hubatka

Merel Hubatka (1978) leest het dictee dit jaar voor. Zij werd geboren op West Papua en begon op haar vijftiende als barpianist in Zutphen. Ze studeerde Culturele Antropologie aan de UvA en verenigt tegenwoordig haar gevoel voor taal, muzikaliteit en sociale betrokkenheid in haar bedrijf Zwier. Begin 2019 werd zij stadsdichter van Zutphen en kwam haar roman Norman uit bij uitgeverij Wereldbibliotheek; een roman die het vergeten einde van onze koloniale geschiedenis belicht en tegelijk een persoonlijke zoektocht vormt naar de oorsprong van haar idealisme.

Samenstelling

Dit jaar is het dictee door dezelfde schrijvers samengesteld als voorgaande jaren: Jody Hagenbeek (medewerkster Graafschap bibliotheken), Jaap Pott (neerlandicus en gepensioneerd docent Nederlands van het Baudartius College te Zutphen), Michel Groothedde (stadsarcheoloog en Zutphen-specialist) en Fiona de Heus (tekstschrijver en mede-eigenaar van Zutphens Persbureau).

Meer info

Mensen die willen deelnemen aan het Groot Zutphens Dictee op donderdag 21 november, kunnen zich aanmelden per e-mail via grootzutphensdictee@gmail.com. Zie ook website www.grootzutphensdictee.nl. Inschrijven aan de zaal is ook mogelijk.

 

 

Call Now Button