Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo in de Walburgiskerk te Zutphen. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)
Foto Patrick van Gemert / Zutphens Persbureau

World Press Photo in Zutphen gaat door

10 juli tot en met 2 augustus in Walburgiskerk

World Press Photo in Zutphen gaat door deze zomer! Hoewel het na vijf jaar inmiddels een vanzelfsprekendheid lijkt dat de internationale fototentoonstelling elke zomer in Zutphen te zien is, was het nu toch spannend door de uitbraak van het coronavirus. Gelukkig is nu de kogel door de kerk: van 10 juli tot en met 2 augustus is de expositie te zien in de Walburgiskerk. Zoals elk jaar is Patrick van Gemert een van de drijvende krachten achter de tentoonstelling.

“Het is ontzettend fijn dat het kan doorgaan. Jaarlijks komen duizenden mensen naar Zutphen voor de tentoonstelling en we hopen ook nu weer bezoekers naar de binnenstad te trekken. We verwachten veel Nederlanders die op vakantie gaan in eigen land. Natuurlijk volgen we alle regels van het RIVM op. Immers, de veiligheid van de bezoekers staat voorop”, aldus bestuurslid Patrick van Gemert. “De Walburgiskerk is al weer enige tijd open en heeft daarvoor een goed en werkbaar protocol ontwikkeld.”

Bezoekers van de tentoonstelling dienen zich aan het protocol te houden. Bij de entree op www.worldpressphotoinzutphen.nl zullen de regels duidelijk worden gecommuniceerd. De belangrijkste wijziging ten opzichte van voorgaande jaren is dat iedereen vooraf moet reserveren voor een bezoek. Zo kan de organisatie het publiek goed spreiden. “Wat voor de bezoekers heel prettig is, want je krijgt nu ruimschoots de gelegenheid om rustig de foto’s te bekijken.”

Reserveer tickets

De serie foto’s is ook dit jaar zeker weer de moeite waard. Een internationale jury koos de winnaars in de acht categorieën van deze 63e editie van de jaarlijkse wedstrijd. Overall winnaar is de foto Straight Voices van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba. Deze foto is gemaakt tijdens een black-out in Soedan, in juni 2019. Een jonge Soedanees die protestgedichten voordraagt, wordt verlicht door mobiele telefoons. De demonstranten om hem heen roepen op tot een burgerregering. De fotograaf zei over zijn beeld: “Dit was het enige vreedzame groepsprotest dat ik tijdens mijn verblijf tegenkwam. Hun onverslagen solidariteit voelde als brandende sintels die nog moeten oplaaien.” Deze en alle andere winnende foto’s in alle categorieën, zowel enkelbeeld als series, zijn vanaf 10 juli allemaal in Zutphen te zien.

Wie de tentoonstelling wil zien, kan binnenkort reserveren op de website Worldpressphotoinzutphen.nl voor een tijdslot. De tickets kosten 5 euro per persoon.

Call Now Button