Schapen in de sneeuw
Warnsveld - Sneeuw, schapen met een sneeuwvacht aan de Lage Lochemseweg. Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Sneeuw!

Fotogenieke tijden in Zutphen! De IJssel staat hoog en er komt sneeuw aan, en niet zo’n klein beetje ook! Maar het gaat ook erg koud worden en daar moet je je als fotograaf tegen wapenen. Als je naar buiten gaat zorg dan dat je goed bent ingepakt, spreekt misschien voor zich, maar toch;-) Ga je alleen op pad? Laat dan het thuisfront weten waar je naar toe gaat.

HEEL BELANGRIJK: zorg dat de accu’s van de camera en je telefoon goed zijn opgeladen. Draag je reserve-accu dicht op je lichaam, bijvoorbeeld in de binnenzak van je lekkere winterjas. Batterijen zijn in de regel geen grote liefhebber van de kou en ze zijn sneller leeg bij lage temperaturen. 

Tip voor het fotograferen: een camera meet altijd 18 procent grijs. Met andere woorden: fotografeer je een sneeuwlandschap, dan ziet de camera het als middengrijs en dat wil je natuurlijk niet, sneeuw moet wit zijn! Om dit op te lossen kun je de belichting corrigeren, je moet overbelichten. Dus +1, +2 of misschien wel +3… Op deze manier krijg je wél die mooie witte sneeuwlandschappen.

Het voordeel van digitale fotografie is dat jet het ook direct kunt controleren, zo kun je ook voorkomen dat het van die uitgebeten landschappen worden, er moet natuurlijk wel een beetje doortekening in de witte partijen blijven zitten. Patrick fotografeert ook altijd in RAW, op deze manier kun je altijd het beste uit je bestand halen. Mocht je er net een beetje naast zitten met je belichting dan kun je dat nog corrigeren. Wil je meer weten over fotograferen? Volg dan onze basiscursus fotografie!

Ga je met de auto op pad? Patrick heeft altijd een slaapzak, schep en warm drinken mee voor het geval dat hij toch ergens vast komt te zitten… Bij min 10 is het echt geen pretje om ergens in the middle of nowhere vast te staan en dan kun je maar beter een lekkere warme thermosfles koffie of thee bij je hebben. 

En de laatste tip… Don’t eat the yellow snow…;-)

Call Now Button