De baard van koning Winter

IJshaar op het Leusveld
IJshaar op het Leusveld

IJshaar, de baard van koning Winter. Je komt dit fascinerende natuurverschijnsel niet vaak tegen. Onze fotograaf Patrick van Gemert fotografeerde dit bijzondere schouwspel tijdens een vroege wandeling over Landgoed Leusveld. Maar wat is dat eigenlijk, ijshaar? Je kunt het het beste vergelijken met bevroren adem, alleen niet van een mens of dier maar van schimmels die in het dode hout leven. Tijdens het uitademen door deze schimmels wordt er waterdamp door de kleine poriën van het dode hout geperst. Als de luchtvochtigheid heel hoog is en het vriest ook nog eens dan kan er ijshaar ontstaan.

Wil je het zelf ook een keer in het echt zien? Let op het weerbericht, als de eerste vorst weer komt na een vochtige periode maak je de grootste kans om het te zien. Ga lekker aan de wandel in een bosgebied met loofbomen en wie weet… Veel plezier!

Call Now Button