Opa De Grijff 100 jaar
Opa De Grijff wordt 100 en kan dankzij bloemenzee en talloze kaarten toch genieten van verjaardag - Hij is de oudste geboren Zutphenees en had een groot feest in gedachten. Door de coronacrisis viel dit plan in duigen. Zijn zonen bedachten een alternatief. Zutphenaren kunnen op zijn verjaardag bloemen achterlaten en kaarten.

2020 in beeld

Het was, laten we het voorzichtig zeggen, een bijzonder jaar. Op de tekst-afdeling van ons bedrijf had corona minder grip dan op de fotografiekant. Fotograaf Patrick van Gemert blikt terug op zijn coronajaar… In de video 2020 in beeld (onder dit bericht) toont hij werk van het afgelopen jaar. Hier licht hij de beelden toe.

“Een oefening “auto te water” in Zwembad Rhienderoord was een mooie klus om het nieuwe jaar mee te beginnen. Net zoals de winterzwemmers in Bronsbergen. Bij de Zutphense ijsbaan werd er gewacht op de kou en bij ELaadNL werd de sociale module gepresenteerd. ACT organiseerde een groot evenement in de DRU cultuurfabriek. De talentenklas van de Muzehof gaf in februari een spetterend optreden en het Regionaal Archief Zutphen en de gemeente Brummen tekenden een samenwerkingsovereenkomst.

Toen kwam corona

“En toen werd het maart en leek door corona alles tot stilstand te komen. Opdrachten werden afgezegd, workshops mochten we niet meer geven en, ook erg jammer, zelfs duiken werd ontraden. Er lag gelukkig een hoop beeldbewerking op de plank, dus terwijl in onze omgeving mensen hun tuinen een flinke opknapbeurt gaven en hun huizen schilderden, liep bij ons het werk gelukkig nog even door. Maar ja, uiteindelijk hadden ook wij tijd genoeg om de schuur eens grondig onder handen te nemen… Evenementen werden geannuleerd, sportwedstrijden niet meer gespeeld. En wat moest je met de opdrachten die wél doorgingen? Productfotografie in de studio leverde geen probleem op, maar ga je nu wel of niet bij mensen thuis fotograferen voor de krant bijvoorbeeld? Hoe kun je goed afstand houden? De nieuwsfoto’s hadden bijna alleen nog maar met corona te maken: corona-verjaardagskaarten, waarschuwingsborden op de weekmarkt, ochtendgymnastiek op het balkon van de IJsselflat.

Honderd

“De meest bijzondere coronafoto maakte ik van meneer de Grijff. Hij werd honderd jaar en had natuurlijk gehoopt op een mooi feest. Ik portretteerde de honderdjarige die uit het raam keek. Niet coronagerelateerd maar wel nieuws was natuurlijk de vreselijke brand bij het Kanon waarbij het monumentale pand verloren ging. Vanwege de maatregelen viel er ook weinig te vieren met Koningsdag, maar ‘t Spult beklom de Walburgistoren en speelde daar het Wilhelmus voor de stad.

“De crisis gaf ook ruimte om te experimenteren met fotografie. Ik wilde al een tijd sterrensporen fotograferen. Een lange avond bij de Warkense molen leverde een paar mooie platen op. Ondertussen ging een deel van het werk door. Gerard Huis in ‘t Veld nam afscheid als directeur van Graafschap bibliotheken en Buddy to Buddy en Villa Vleer organiseerden een creatief zomerprogramma.

“De World Press Photo-tentoonstelling in Zutphen kon gelukkig wel doorgaan, weliswaar in een iets andere vorm: zonder officiële opening, met online kaartverkoop en een vaste route langs de foto’s. Dankzij ieders inzet en creativiteit om dit mogelijk te maken, kijken we samen met onze enthousiaste vrijwilligers en partners terug op een prachtige tentoonstelling en mochten we dit jaar toch nog ruim 7000 bezoekers verwelkomen.

“In september ging de Zutphense kermis ook door. Dit jaar niet in de binnenstad maar op de Houtwal. Daardoor kon ik dit jaar een foto van de kermis maken die andere jaren niet mogelijk was. Voor Heit al geheurt maakten we de nieuwe PR-foto voor hun voorstelling. Helaas moest ook hun uitverkochte voorstelling worden verplaatst naar 2021, maar de foto stond groot op de voorpagina van het Contact. In oktober kwam het advies om mondkapjes te dragen en bij de HEMA in Zutphen liep het personeel voorop. Zonnestroom op de Revelhorst werd geopend en het spooklicht werd ontstoken in de Hanzehof.

“In oktober ging ik ook een dag op pad met Reddingshondenvereniging ZON. Boeiend om te zien hoe de hondengeleiders met hun viervoeters heel dankbaar werk verrichten. In diezelfde periode kwamen de ondernemers in de binnenstad kwamen met een campagne om een mondkapje te dragen tijdens het winkelen.

Flow my tears

“Met Allerzielen bracht Johannette Zomer, samen met Nienke van der Meulen, Fred Jacobs en Tim Pardijs, in de Walburgiskerk het programma Flow my tears, een zoektocht naar verdriet en troost in de muziek. Het werd een indrukwekkende avond. In een rustige Zutphense binnenstad maakten we de laatste foto’s voor de wandelbrochure over de aanloopstraten. En we waren ook in de stad toen enkele bomen aan de Boompjeswal moesten worden gekortwiekt omdat ze een gevaar vormden voor wandelaars in het park.

“Sinterklaas kwam wel naar Nederland, maar er was dit jaar geen grootse intocht. In Vorden werd er een drive-through georganiseerd zodat kinderen wel even konden zwaaien naar de Sint. Het leverde een bijzondere foto op. In december moesten de scholen weer dicht en in alle haast werd er op De Plotter een “lockdown-kerstbrunch” georganiseerd.

“We kijken terug op een buitengewoon jaar met onalledaagse opdrachten en hopen dat 2021 een mooi, en weer een beetje “normaal” jaar mag worden. Wij hebben er zin in om weer op volle kracht aan de slag te gaan. Een tip: productfotografie in onze studio kan tijdens de lockdown gewoon veilig doorgaan. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken, 0575-546311.

“Gelukkig nieuwjaar!”

Call Now Button