Geschiedenis van Zutphen, opgraving in het Vogelpark bij de Spanjaardspoort.

Met je handen in de geschiedenis

Het hele jaar staat in het teken van 1572. Omdat “de geboorte van Nederland” 450 jaar geleden is. Don Frederik viel in dat jaar Zutphen aan en de inname van de stad (16 november 1572) staat bekend als het “Bloedbad van Zutphen”, waarin volgens de overlevering honderden Zutphenaren zijn afgeslacht. In het weekend van 15 oktober hebben archeologen de plek van de aanval bij de Spanjaardspoort in het huidige Vogelpark opgegraven. Iedereen die dat wilde mocht helpen bij de opgraving.

Historicus Johan Visser deed onderzoek naar het “Bloedbad van Zutphen”. Hierover schreef hij een boek dat bij het Stedelijk Museum Zutphen werd gepresenteerd. Op basis van zijn onderzoek laat hij zien dat er weinig van het verhaal over het bloedbad klopt. Toch vielen er wél honderden slachtoffers. Fotograaf Patrick van Gemert fotografeerde de opgraving in opdracht van het Erfgoedcentrum Zutphen en stond zo midden in de geschiedenis van onze mooie stad.

Call Now Button