Minister Schultz van Haegen brengt een bezoek aan de sluis in Eefde, tijdens het bezoek gaf zij aan dat er een tweede schutkolk bij komt. Voor de extra schutkolk bij sluis Eefde trekt Schultz van Haegen 69 miljoen euro uit. De werkzaamheden die in 2014 starten, zijn naar verwachting in 2017 klaar. Per jaar varen 15.000 schepen door de sluis. De komende jaren wordt duidelijk hoe en wanneer de Twentekanalen worden uitgebreid.
©2012 Patrick van Gemert

Minister kiest voor tweede schutkolk bij Sluis Eefde

De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz Van Haegen, kiest voor de aanleg van een tweede schutkolk bij Sluis Eefde. Dit maakte de minister op maandag 27 februari bekend tijdens een bezoek aan Sluis Eefde. De tweede kolk zal worden aangelegd pal ten noorden van de bestaande schutkolk.

De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast vormt een extra sluiskolk een uitwijkmogelijkheid voor het scheepvaartverkeer in het geval van stremmingen, zoals in januari bij sluis Eefde. De minister reserveert daarom een bedrag van 69 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe schutkolk bij Eefde. De komende jaren wordt duidelijk hoe en wanneer de Twentekanalen worden uitgebreid.

Uit verschillende alternatieven om de capaciteit van de sluis te vergroten, is de aanleg van een tweede kolk als meest kosteneffectieve optie uit de bus gekomen. De nieuw aan te leggen sluiskolk krijgt een afmeting van 125 m. bij 12,5 m. en is geschikt voor schepen van CEMT-klasse Va.

De komende maanden onderzoekt Rijkswaterstaat op welke manier de tweede sluiskolk optimaal ingepast kan worden. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere duurzaamheid en de inpassing van de Kapperallee. Hierbij wordt de klankbordgroep, bestaande uit inwoners van Eefde en belangenorganisaties, betrokken. Daarnaast zal een aantal wettelijk verplichte plannen opgesteld of gewijzigd worden. In deze fase is het mogelijk om zienswijzen in te dienen.

Call Now Button