Opening Alles uit de kast, musea Zutphen. ©Patrick van Gemert
©2015 Patrick van Gemert

Opening Alles uit de kast

Het Stedelijk Museum Zutphen haalde ‘alles uit de kast’ voor de nieuwe tentoonstelling. Veertig stads- en dorpsgenoten mochten hun favoriete depotstuk uitkiezen voor de tentoonstelling en sinds gisteren kan iedereen het resultaat zien.

De collectie van het Stedelijk Museum Zutphen omvat ruim 30.000 objecten en nog eens 500.000 afbeeldingen. Te veel om allemaal in het museum te presenteren, maar elk object en afbeelding verdient een moment ‘in the spotlight’. Om de verscheidenheid aan kleine en grote museumschatten op een persoonlijke manier zichtbaar te maken, werd aan veertig bekende en minder bekende inwoners van de gemeente Zutphen gevraagd om hun favoriete object te kiezen uit het depot.

Van burgemeester tot verpleegster, van kunstenaar tot ondernemer, de deelnemers mochten ‘alles uit de kast’ trekken om tot een verrassende keuze te komen. Het resultaat is een bonte selectie die samen met de soms humoristische of ontroerende toelichtingen duidelijk maakt dat de waarde van de museumcollectie niet in geld is uit te drukken.

Onze fotograaf Patrick van Gemert is ook gevraagd een stuk uit te zoeken. Zijn keuze is gevallen op een avondopname van de brandende Walburigis toren gemaakt door Zeylemaker. Patrick heeft in opdracht van het museum ook alle deelnemers mogen fotograferen. De portretten hangen naast het door hen gekozen museumstuk.

Op de website van het museum zijn alle activiteiten rondom de tentoonstelling Alles uit de kast tentoonstelling te zien.

Foto’s: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Call Now Button