Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo 2022 in de Walburgiskerk te Zutphen.
Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo 2022 in de Walburgiskerk te Zutphen.

Stichting Zutphen: Doen! draagt
World Press Photo in Zutphen over aan Walburgiskerk

Met acht succesvolle edities van World Press Photo in Zutphen is de befaamde internationale fototentoonstelling niet meer weg te denken uit de stad. De bestuursleden van de stichting Zutphen: Doen!, Patrick van Gemert en Arjen Woudenberg, zijn dan ook blij dat ze een opvolger hebben gevonden die het evenement gaat voortzetten. Met ingang van dit jaar neemt de Stichting Walburgiskerk Zutphen met medewerking van Zutphen Promotie en de Gemeente Zutphen de organisatie over.

Elk jaar trekt de tentoonstelling met de beste fotografie van het afgelopen jaar duizenden bezoekers. Uit Zutphen en van ver daar buiten. De kwaliteit, de internationale naam, de samenwerkingen in de stad waardoor er interessante arrangementen rondom fotografie ontstaan – alles werkt mee om de periode in de zomer tot een succes te maken. “We hebben in de afgelopen jaren steeds kunnen rekenen op heel veel samenwerking: van onze gastheren en -vrouwen, sponsors, Zutphen Promotie, de gemeente en de Walburgiskerk als tentoonstellingslocatie. Toen we het eerste idee hadden om World Press Photo naar Zutphen te halen was de Walburgiskerk de enige locatie die we geschikt achtten voor zo’n grootse tentoonstelling – ‘onderdeel van het grootste museum van Nederland’, met voldoende ruimte voor de foto’s én de te verwachten bezoekersstroom. De kerk ontving ons met open armen en samen hebben we elk jaar iets moois kunnen neerzetten. Voor ons was het dan ook heel logisch om eerst met hen in gesprek te gaan over opvolging. We vinden het een geruststellend idee dat zij willen doorgaan met World Press Photo in Zutphen”, aldus Patrick van Gemert, voorzitter van Stichting Zutphen: Doen! Samen met Arjen kijkt hij vol tevredenheid terug op de afgelopen jaren. “Elke zomer is de tentoonstelling in Zutphen geweest, drie weken en vier weekenden lang. We hebben geëxperimenteerd met openingstijden, avondopenstellingen, rondleidingen, live muziek en een prachtig diner in de kerk. We haalden de winnaars naar Zutphen voor lezingen over hun werk, draaiden films over aanpalende onderwerpen, hielden extra tentoonstellingen zoals die van Kids Rights, Fotografica en fotografencollectief de Zutphense. In de stad haakten anderen in op het evenement met tentoonstellingen, lezingen en routes. Samen met onder meer de VVV, de fluisterbootschippers en het museum boden we combinatietickets en arrangementen aan. Onze sponsors konden hun eigen relaties uitnodigen om de tentoonstelling met een select gezelschap te bezoeken. Elke editie werd op die manier een aaneenschakeling van hoogtepunten. We vertrouwen op de nieuwe organisatie die dit kan voortzetten en verder uitbouwen. Wij blijven beschikbaar voor hulp en advies, mocht daar behoefte aan zijn.”

Fotobijschrift: Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo 2022 in de Walburgiskerk te Zutphen. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Call Now Button