Opening van de expositie van Willem den Ouden in Musea Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
©2018 Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

De portretten van Willem den Ouden

Zondag opende de nieuwe tentoonstelling van Willem den Ouden in het  Museum Henriette Polak.

Ter gelegenheid van Willem den Ouden zijn negentigste verjaardag, toont Museum Henriette Polak een uniek overzicht van zijn portretoeuvre. De expositie in Museum Henriette Polak is een eerbetoon aan Willem den Ouden. De kunstenaar was nauw betrokken bij de oprichting van het museum en zijn werk behoort tot de kern collectie.

Tijdens de bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het boek De portretten van Willem den Ouden, geschreven door Gijsbert van der Wal overhandigt aan de kunstenaar.

Willem den Ouden (1928) is een van de beste landschapschilders van Nederland. Hij is niet voor niets bekend als schilder en beschermer van het rivierenlandschap in de Betuwe. De afgelopen vijftig jaar maakte hij schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. Veel van zijn werken zijn opgenomen in museale collecties van onder andere het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Schloss Moyland in Duitsland. Dat den Ouden ook een begenadigd portrettist is, bleef lange tijd onderbelicht. Toch maakte hij in de afgelopen zeven decennia ook regelmatig portretten. Nu hij te oud is om nog buiten het landschap te schilderen, legt hij zich sinds 2010 helemaal op het portretteren toe. Hij schilderde onder meer een indrukwekkende reeks zelfportretten. Ook schilderde Den Ouden verschillende vrienden, buren en kennissen.

De tentoonstelling besteed ook aandacht aan het werk van zijn kunstenaarsvrienden Joop Sjollema, Henk Pander, Janneke Tangelder en zijn echtgenote, kunstenares Ferry Alink. Zij hebben ieder op hun eigen wijze Willem den Ouden geportretteerd.

De tentoonstelling De portretten van Willem den Ouden is een ode aan de kunstenaar, zijn oeuvre en zijn leven.

De portretten van Willem den Ouden zijn tot 1 juli 2018 te zien in Museum Henriette Polak.

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Call Now Button