Three times a day, at the Nikkō Sarun Gundan theater, monkey trainer Yayushi performs with his monkey Hiroshi . Hiroshi misbehaves while being dressed up as Elsa from Disney's Frozen, so Yayushi reprimands corrects the well trained monkey. This commercial form of monkey entertainment derived from the traditional performance art Sarumawashi which has been around for more than 1200 years. While traditional Sarumawashi still exists today, the appeal of the modern performances lie in the anthropomorphic appearance of the monkeys, which are invariably dressed in costumes and walk on two legs. The circus-like performances are a mixture of gymnastic accomplishment and slapstick humor, and audiences both applaud the achievements of the monkeys and laugh at the obvious shortcomings in their human role-play.
© Jasper Doest

Jasper Doest geeft op 11 juli lezing in Zutphen

Jasper Doest is een van de drie Nederlandse fotografen die dit jaar in de prijzen viel bij World Press Photo. Hij kreeg de tweede prijs in de categorie natuur voor zijn serie over de makaken (sneeuwapen) in Japan. Op woensdagavond 11 juli geeft hij een lezing over zijn werk in Zutphen. Kaarten à 12,50 euro kunnen worden besteld op www.worldpressphotozutphen.nl.

Vroeger werden de sneeuwapen in Japan vereerd als de heilige bemiddelaars tussen goden en mensen. Nu ze aan de mens gewend zijn geraakt worden ze vaak gezien als plaag. Ze zijn weliswaar officieel beschermd, toch mogen ze getraind worden voor entertainment. Mensen behandelen ze als kinderen, kleden ze aan en treden met ze op.

Relatie

Toen Doest elf jaar geleden voor de eerste keer de sneeuwapen bezocht in Joshin’etsukogen National Park, op het eiland Honshu, raakte hij erdoor geboeid. Hij zag hoe hun mimiek en hun gedrag overeen kwamen met die van mensen. Met zijn serie hoopt hij bij te dragen aan het behoud van de soort en zijn leefomgeving. „Ik hoop dat het project wordt begrepen als een verhaal over de relatie tussen mensen en alle andere wezen waarmee we deze planeet delen”, verklaarde hij tegenover Canon.

Natuurbehoud

Het werk van Doest omvat natuurbehoud en reisverhalen. Hij is een Nederlandse ambassadeur van het WNF en lid van de ‘International League of Conservation Photographers (iLCP). Zijn foto’s zijn meerdere keren bekroond en dikwijls te zien in onder andere National Geographic, GEO en Smithsonian Magazine.

Lezing

Op 11 juli geeft Doest een lezing in het auditorium van de Musea Zutphen, tegenover de Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof. De ingang bevindt zich onder de schelpenkoepel. Tijdens zijn lezing vertelt hij over zijn werk en beantwoordt hij vragen. Het entreebewijs voor de lezing geeft ook toegang tot de tentoonstelling.

Call Now Button