World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles: St. Petersburg, Russia. Jon and Alex, a gay couple, during an intimate moment. Life for lesbian, gay, bisexual or transgender (LGBT) people is becoming increasingly difficult in Russia. Sexual minorities face legal and social discrimination, harassment, and even violent hate-crime attacks from conservative religious and nationalistic groups. (Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures)
Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures

20 juli: Winnaar Mads Nissen geeft lezing in Zutphen

World Press Photo-winnaar Mads Nissen komt naar Zutphen. Op maandag 20 juli spreekt hij in de Sint Walburgiskerk over zijn werk, zijn passie voor fotografie en over het maken van de winnende foto. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om de World Press Photo-tentoonstelling in de kerk te bekijken. Kaarten (20 euro per persoon) zijn te bestellen via www.worldpressphotozutphen.nl.

Mads Nissen (1979) is een Deense fotograaf die dit jaar de World Press Photo won met zijn foto van een intiem moment tussen een homostel in Sint Petersburg, Rusland, ‘een zachte, esthetische foto die nochtans diepe indruk maakt en je nablijft’, staat in het juryrapport. „Dit soort verhalende beeldspraak vereist geduld. Om een dergelijk intiem moment te mogen delen is vertrouwen nodig. Het sturen van een dergelijke situatie kan ook heel complex en moeilijk zijn als de geportretteerden worden gepest en vervolgd voor de liefde die ze delen. Miljoenen mensen in talloze landen worden met hetzelfde geconfronteerd, zelfs in landen die we modern en vooruitstrevend achten, zoals gebeurtenissen recent hebben laten zien. Seksuele minderheden worden gediscrimineerd, zowel juridisch als sociaal, en niet alleen in Rusland, maar wereldwijd.
De foto van Mads Nissen biedt een krachtig beeld, maar haar kracht ligt vooral in haar subtiliteit. Ze is universeel menselijk en emotioneel, en ze heeft impact. Ze start een dialoog.”

Het werk van Nissen werd gepubliceerd in onder meer Time Magazine, Newsweek en Der Spiegel. De fotograaf sleepte de laatste jaren veel meer prijzen in de wacht, waaronder meerdere malen de Deense Persfoto van het Jaar. Al eerder (2009) was werk van hem in Nederland te zien tijdens het Noorderlichtfestival in Groningen.

De lezing begint om 19.00 uur. De kaarten kosten 20 euro per persoon. Daarmee hebben de bezoekers ook toegang tot de tentoonstelling. Deze is voor aanvang van de lezing (vanaf 17.30 uur) te bekijken.
Meer informatie en boeken: www.worldpressphotozutphen.nl.

 

World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles:
St. Petersburg, Russia. Jon and Alex, a gay couple, during an intimate moment.
Life for lesbian, gay, bisexual or transgender (LGBT) people is becoming increasingly difficult in Russia. Sexual minorities face legal and social discrimination, harassment, and even violent hate-crime attacks from conservative religious and nationalistic groups. (Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures)

Call Now Button