Leerlingen Baudartius doen examen in Walburgiskerk

Toen Fiona zelf in 1994 examen deed op het Baudartius was dat natuurlijk ‘gewoon’ in de gymzaal. Dat maakte het extra leuk dat ze nu ook bij de aftrap van deze bijzondere examenperiode van het Baudartius College mocht zijn: in de Walburgiskerk! Het persbericht dat ze voor de school maakte is, samen met de prachtige foto’s van Patrick van Gemert, door meerdere media opgepakt.

Rector Nadine Kuipers van het Baudartius College gaf maandag in de Walburgiskerk het startsein voor de eindexamens door een kaars aan te steken. Dit keer doen de havo- en vwo-leerlingen van de school daar hun eindexamen. Theoloog Willem Baudaert, de naamgever van de school die in de zeventiende eeuw beroemd werd om zijn Statenvertaling van de Bijbel, ligt notabene in de kerk begraven. “Als er iemand is die ons spiritueel kan bijstaan, is hij het wel. Het schaadt niet, het helpt wellicht”, sprak de rector de bijna honderd leerlingen maandagmiddag toe.

Dertien havoleerlingen kwamen voor bedrijfseconomie, de andere 81 vwo-leerlingen deden een wiskunde-examen (A, B of C). De komende veertien dagen, tot en met 1 juni, doen alle havo- en vwo-leerlingen van het Baudartius College hun examen in de kerk. Het is een uitzondering, omdat de school onvoldoende ruimte heeft om de in totaal 270 examenkandidaten anderhalve meter afstand te laten houden. “Dan heb ik de hele school nodig, plús in elk lokaal twee surveillanten. Dat zou betekenen dat de school twee weken stilligt”, rekent Kuipers voor.

Ruimte

De Walburgiskerk is een van de locaties die op de oproep in de gemeente reageerden om ruimte te bieden voor de eindexamens. “We hebben de kerk voor de hele examenperiode gehuurd, omdat we het belangrijk vinden dat de ruimte voor de leerlingen hetzelfde blijft. Maar bij de volgende tijdvakken is het misschien niet nodig. Als er dan maar een paar leerlingen een vak doen, kan het mogelijk gewoon op school.”

Uitzonderingen

Het Baudartius College maakt wel twee uitzonderingen: alle mavoleerlingen maken de examens op school, net als de havo- en vwo-leerlingen die recht hebben op digitale ondersteuning, vanwege bijvoorbeeld dyslexie.

‘Hele operatie’

Om de leerlingen te kunnen onderbrengen in de kerk zijn de tafels en stoelen opgesteld in een zijbeuk en de Annakapel. Het middenschip blijft vrij, zodat de zondagse diensten er geen hinder van hebben. Ondersteunend Onderwijs Personeel heeft vorige week de handen uit de mouwen gestoken om de tafels naar de kerk te verslepen en de rijen op te stellen. “Het is een hele operatie”, geeft Kuipers toe.

De rector maakte zich er lichtelijk zorgen om dat leerlingen in de zenuwen zich toch op school zouden melden in plaats van op het ’s Gravenhof. Voor de zekerheid ontving iedereen de uitnodiging drie keer. “De namen liggen klaar op de tafels, dus als er straks toch een tafel leeg blijft, kunnen we meteen zien wie we moeten bellen”, zegt Kuipers.

Call Now Button