Femke Halsema spreekt tijdens de bijeenkomst van Women in Business in De Roskam.
©2011 Patrick van Gemert

Femke Halsema bij WiB

Femke Halsema bleef ondanks haar moederschap actief aan de top. Aan Women in Business vertelde ze hoe ze dat wist te combineren. Woman in Business Fiona de Heus maakte hiervan een verslag voor de Ondernemer en Patrick van Gemert mocht zich even tussen de vrouwen storten om een foto te maken.

Femke Halsema was vrouw, jong, en had een leidende functie. En toen werd ze ook nog zwanger van een tweeling toen ze net drie maanden fractievoorzitter van GroenLinks was. Al snel na haar bevalling was ze weer volop aan het werk, hoewel het ook voor haar wennen was dat haar man ‘eerste opvoeder’ werd. Toch zou ze het niet anders hebben willen doen. ‘Ik ben er efficiënter en effectiever door geworden’. Ze ontdekte wel dat we in een klassieke moederschapscultuur leven, waarin ‘het schuldgevoel er ingeprent wordt’. Toen haar collega Wouter Bos bijvoorbeeld besloot een ‘papadag’ in te roosteren, werd daar positief op gereageerd. ‘Maar als ik had gezegd dat ik er meer voor kinderen had willen zijn, dan waren de kritieken hard geweest; “Zie je wel, weer zo’n vrouw die te veel hooi op haar vork heeft genomen”.’ Dat ze afgelopen voorjaar definitief afscheid van de politiek nam heeft niets met haar gezin te maken. Ze wilde ook zeker niet stoppen met werken en bekleedde daags na haar afscheid de Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg waar ze de masterclass Politiek in de 21e eeuw gaf.

Haar verhaal viel in goede aarde bij Women in Business. De club telt zo’n vijftig leden Zutphen en omgeving, waarvan de meeste het ondernemerschap met een gezin combineren. Women in Business komt elke twee maanden bij elkaar op wisselende locaties. Deze keer was dat bij de Roskam in Gorssel.

Call Now Button